Zakaj je kemični svinčnik po 60 letih še vedno najbolj priljubljeno pisalo?

2018-07-01 Zakaj je kemični svinčnik po 60 letih še vedno najbolj priljubljeno pisalo?

Kemični svinčniki

Kljub lepi starosti še vedno najbolj priljubljeno pisalo

Če ste mislili, da je kemični svinčnik relativno nova pogruntavščina, ste se zmotili. Verjetno boste presenečeni, če vam povemo, da je to pisalo prvi izdelal in leta 1888 patentiral John J. Loud. Sprva je bilo to pisalo namenjeno označevanju usnja in je bilo popolnoma neprimerno za pisanje po papirju. Miniti je moralo skoraj dvajset let, preden je hrvaški izumitelj Eduard Slavoljub Penkala patentiral prvo mehansko pisalo, ki je v bistvu predhodnik današnjega kemičnega svinčnika.

Potem je preteklo še kar nekaj vode, preden smo dobili kemični svinčnik, kot ga poznamo danes. Zasluga gre madžarskemu časopisnemu uredniku Józsefu Lászlu Biróju, ki je z bratovo pomočjo oblikoval pisalo, opremljeno z minco, v kateri se nahaja črnilo. To je na vrhu zaprl s kroglico, ki se je ob pisanju vrtela in na papir prenašala barvo. Komercialni preboj je kemični svinčnik doživel leta 1944 in od takrat naprej je to eno najpogosteje uporabljanih pisal.

#1: Nič več packanja.

Črnilo, ki se nahaja v minci kemičnega svinčnika, je narejeno na oljni osnovi. Zelo pomembna lastnost tega črnila je, da se zelo hitro suši. Za razliko od nalivnega peresa se nam pri pisanju s kemičnim svinčnikom ni treba bati, da bomo svoj rokopis razmazali ali da bo črnilo prešlo skozi papir in pustilo packe na drugem listu.

In prav ta lastnost kemičnega svinčnika je še posebej dobrodošla za vse tiste, ki pišejo z levo roko, saj so se zaradi hitro sušečega črnila za vedno poslovili od črnih dlani.

#2: Da te ne izgubim.

Danes je izbira kemičnih svinčnikov res velika. Med seboj se razlikujejo v barvi črnila, obliki ohišja in materialih, iz katerih so izdelani, pa tudi po tem, ali delujejo na potisni mehanizem ali imajo na vrhu le kapico, ki ščiti konico, v dolžini pisanja in po tem, ali imajo možnost menjave mince. So pa vsi kemični svinčniki opremljeni s sponko za pritrditev. S tem ga je mogoče enostavno pritrditi na papir ali v žep.

Vsekakor je prednost kemičnega svinčnika pred npr. nalivnim peresom tudi v tem, da konice kemičnega svinčnika ni treba menjati, saj je neobčutljiva na pritisk. Kar pomeni, da kemični svinčnik lahko brez skrbi posodite drugi osebi oziroma ta lahko kroži med različnimi uporabniki.

#3: Ko kemični svinčnik paše v roko.

Priznane blagovne znamke veliko pozornosti posvečajo ergonomiji pisanja. Zato so svoje kemične svinčnike opremile z gumijastimi blazinicami, ki uporabniku nudijo dober oprijem in pri dolgotrajnem pisanju seveda lajšajo bolečine. Pilotovo pisalo G-2 je najbolj tipičen primer takšnega pisala. Kmalu pa so to posvojili tudi proizvajalci cenovno ugodnejših kemičnih svinčnikov. Takšen primer je vsekakor kemični svinčnik blagovne znamke Tip-Top Office Classic Grip, ki ga je mogoče dobiti v treh osnovnih barvah in je prav tako opremljen z mehkim držalom, zato ga boste zelo težko ločili od pisala svetovno priznane blagovne znamke. Vredno jih je preizkusiti, saj je razmerje med kakovostjo in ceno res neverjetno.

Nov trend v izdelavi kemičnih svinčnikov je seveda v izboru materialov, ki bodo kar najmanj obremenjevali okolje. Pilot je tako uvedel linijo kemičnih svinčnikov BeGreen, ki so izdelani iz reciklirane plastike z namenom aktivnega varovanja okolja.

Vabimo vas, da najdete svojega: https://www.marker.si/kemicni-svincniki.

Oddajte svoj komentar

Pisarniška oprema Biro Marker | Marker.si

S klikom na opcijo »Prijavite se« soglašam, da sme družba Biro Marker d.o.o. skladno z Izjavo o zasebnosti avtomatizirano obdelovati vse z moje strani posredovane osebne podatke. Podatki se bodo shranili izključno za pošiljanje splošnih novic podjetja in ne bodo posredovani tretjim osebam.