Papirnata vojna – izvlecite se iz nje kot zmagovalec

2018-08-27 Papirnata vojna – izvlecite se iz nje kot zmagovalec

Papirna vojna - izvlecite se iz nje kot zmagovalec

 

V drugi polovici septembra se pričakuje že drugo letošnje povečanje cen pisarniškega papirja. Kljub digitalizaciji je papir še vedno nepogrešljiv sopotnik našega delovnega vsakdana. Govorimo o pisarniškem materialu, ki ne bo nikoli prišel iz mode. Žal pa je njegova cena v zadnjem letu kar nekajkrat poskočila.

Cene še kar rastejo

Razlogov za naraščanje cen papirja je kar nekaj. Trenutno so svetovne zaloge celuloze najnižje v zadnjih dvajsetih letih, kar lahko pripišemo škodi, ki so jo na tovarnah v ZDA, ki proizvajajo celulozo, pustili orkani, ter pomanjkanju lesa v severni Evropi in Rusiji zaradi zim v preteklih letih. Ne smemo pa prezreti hitrorastočega kitajskega trga, ki zaradi omejenih gozdnih površin uvaža ogromne količine celuloze, kar povzroča diskrepanco med ponudbo in povpraševanjem.

Rast cen povzroča, da ta najbolj prodajan pisarniški material tako zelo obremenjuje proračune podjetij in ustanov. Podjetja, predvsem velika, pa namesto, da bi količinsko omejila porabo papirja, stiskajo dobavitelje s cenami, ponekod tudi do takšne mere, da dobavitelji s prodajo papirja ustvarjajo izgubo.

A ni vsak papir enak papirju

Kakovosten papir je enakomerno rezan, enakomerne beline, njegova površina je gladka, je primerne gramature, debeline in vlažnosti. In prav na podlagi mehanskih in optičnih lastnosti papir delimo v različne kakovostne razrede. Na trgu sicer ni poenotene delitve, a nemalokrat proizvajalci papirja kar sami razdelijo papir, ki ga proizvajajo, v različne kakovostne razrede.

Papirji najvišjega kakovostnega razreda A so navadno papirji, ki so namenjeni tisku prezentacij, promocijskih gradiv, poročil, letnih poročil, komuniciranju s strankami in tiskanju računov. Papir kakovostnega razreda B je namenjen tisku interne komunikacije, elektronske pošte in besedil s spleta. Zadnji v vrsti pa je papir kakovostnega razreda C, ki je namenjen pretežno tisku interne komunikacije.

Prihranili boste, ko boste vedeli, za kaj potrebujete papir

Sedaj, ko poznamo lastnosti papirja in za kakšen namen ga uporabljamo v različnih kakovostnih razredih, morate le še ugotoviti, kakšne potrebe ima dejansko vaše podjetje. Porabite večino papirja za tisk interne korespondence in delovnih dokumentov? No, tu lahko prvi korak k prihranku naredite že s tem, da omejite tiskanje takšnih dokumentov. Seveda za korespondenco s strankami ne boste uporabili papirja najslabše kakovosti, zato je smiselno, da ugotovite, koliko papirja višjega kakovostnega razreda potrebujete. Potem pa se s svojim dobaviteljem pogajate za ceno produkta, ki ga potrebujete.

Za kakovosten papir vam bodo hvaležne pisarniške naprave in aparati

Vedeti morate, da vam bodo za kakovosten papir hvaležni tudi tiskalniki in multifunkcijske naprave, ker višja kakovost papirja pomeni manj zastojev papirja v tiskalniku, manjše gubanje oz. zvijanje papirja ob nanosu črnila ali tonerja, manjše prašenje ter boljšo pretočnost papirja skozi tiskalnik. Posledično to pomeni, da si boste z nakupom kakovostnega papirja prihranili marsikateri obisk serviserja, ki zna predstavljati zajeten finančni zalogaj.

Na trgu se je pojavil 75-gramski papir! Ga uporabljate tudi vi?

Pozorno preverite, kakšen papir kupujete. Stanje cen na trgu papirja in neusmiljen boj za stranke sta dobavitelje pisarniškega papirja pripeljala do tega, za marsikoga je namreč papir tisti izdelek, s katerim si odpre vrata do posla, da so na trg pripeljali 75g papir, ki ga prodajajo po ceni sedanjega 80 gramskega papirja.

Ko vam bodo naslednjič ponujali papir po ceni, ki odstopa od cen, ki veljajo na trgu, se najprej vprašajte, kaj botruje tako nizki ceni. Povprašajte svoje dobavitelje po gramaturi papirja. Izognite se plačevanju cene 80-gramskega papirja, v resnici pa boste svoje naprave hranili s papirjem precej slabše kakovosti, ki bo na dolgi rok vaš proračun obremenil le še z dodatnimi nepotrebnimi stroški za popravila tiskalnikov in multifunkcijskih naprav.

Oddajte svoj komentar

Pisarniška oprema Biro Marker | Marker.si

S klikom na opcijo »Prijavite se« soglašam, da sme družba Biro Marker d.o.o. skladno z Izjavo o zasebnosti avtomatizirano obdelovati vse z moje strani posredovane osebne podatke. Podatki se bodo shranili izključno za pošiljanje splošnih novic podjetja in ne bodo posredovani tretjim osebam.